Akıllı telefonlar, belki de en çok kısa pil ömürleri dolayısıyla eleştiri topluyor. Halihazırdaki cihazların pilleri, bir iki günden fazla şarjsızlığa dayanamıyor. Bu yüzden pil ömrünü uzatmaya yönelik her geçen gün pek çok araştırma yapılıyor. Yapılan son araştırma ise diğerlerinden biraz farklı bir çözüm yolu öngörüyor. Bu çözüme göre pil ömrünü uzatmak için kumdan yararlanılması gerekiyor.
Esasen kumdan imal edilen piller, halihazırda kullandığımız pillerden çok ta farklı değiller. Kum piller aynı kullandığımız piller gibi lityum iyon yapıdalar. Fakat aralarındaki en büyük fark, normal pillerde kum yerine anotların kullanılıyor olması olarak karşımıza çıkıyor.
Kumdan oluşturulan pillerin daha uygun fiyatlı olmasının yanı sıra çevre dostu de olacağı zikrediliyor. Zira bu iş için gereken şey her ne kadar işlenmiş olsa da, en nihayetinde bildiğimiz plaj kumu. Açıklamak gerekirse kullanım için plaj kumunun işlenip arıtılması, ısıtılıp tuz ve magnezyum eklenmesi gerekiyor.
Bu şekilde üretilen pillerin standart dillerden üç kat daha uzun ömürlü olacağı öngörülüyor. Labaratuvarda gözlemlenene göre bu yolla oluşturulan silikonlar gözenekli bir yapıya sahip. Dolayısıyla bu yapı,üç kat daha fazla enerji yoğunluğu sağlıyor.
Öne sürülen bu düşüncenin günlük yaşamda uygulama imkanı bulup bulamayacağı bilinmiyor. Kaliforniya Üniversitesi ve Bourns Mühendislik Koleji tarafından geliştirilen bu piller şu an için labaratuvar aşamasındalar ve pratikte kullanım için henüz beklemede oldukları ifade ediliyor.